Když budete mít příležitost nahlédnout do kuchyně vašim příbuzným, známým i přátelům, jistě zjistíte, že většinu nádobí na vaření tvoří právě nerezové nádobí. Není to však pouze doména Čechů. Nerezové nádobí je většinově využíváno po celém světě, ať už v gastronomických zařízeních nebo v domácnostech.
Co vás potěší?
Jedná se o zcela univerzální materiál, který se používá nejen pro výrobu nádobí, ale i pracovních ploch a nábytku. A proč? Právě kvůli těmto vlastnostem:
• Tvrdost
• Odolnost proti poškození a korozi
• Snadná údržba
• Snadné tvarování
• Přijatelná cena
Není proto divu, že se sady nerezového nádobí staly největší dominantou vybavení českých domácností. A nezůstávejme jen u nádobí na vaření. Nerezový materiál je hlavní součástí většiny kuchyňských pomůcek:
• Naběračky
• Rychlovarné konvice
• Termosky a mnoho dalšího
Nerezové nádobí je nejen funkční, ale zároveň dobře vypadá a vydrží vám téměř napořád. Bez problémů jej umyjete v myčce a pokud vám náhodou upadne na zem, nepoškodí se. Neztrácí žádnou ze svých užitných vlastností ani v případě, že se vám jej podaří zevnitř poškrábat. Nerezové nádobí zároveň rozvádí rovnoměrně teplo a pokud výrobce neuvede jinak, můžete jej využít i na indukční desky.
Na co si dát pozor?
Při vaření v nerezovém nádobí lze snadno pokrm připálit než tehdy, když použijete například smaltované nebo keramické nádobí. Pokud například v hrncích z nerezu často skladujete kyselé či zásadité potraviny nebo jej velmi často myjete v myčce, objeví se po čase matné skvrny.
Vaření v nerezovém nádobí může mít také za následek mírné zvýšení nákladů na elektrickou energii či plyn, protože má oproti ostatním materiálům nižší vodivost – tudíž, než něco uvaříte, trvá to déle.
Bez problémů vám však vydrží několik (možná i desítek) let. Patříte i vy k většině domácností, jejichž nejoblíbenějším kuchyňským materiálem je právě nerez nebo máte jiného favorita?