Odšťavňování listové zeleniny, trav, obilovin, mladého ječmene

Odšťavňování listové zeleniny, trav, obilovin, mladého ječmene

Tušili jste, že v mrkvové nati je mnohem více výživných látek, než v kořenu mrkve? A podobně je to s melounem. Zelená melounovitá slupka, kterou většina lidí vyhazuje, je nutričně mnohem hodnotnější, než červená dužina.

Čerstvé zeleninové, obilné a ovocné šťávy mají obrovský kladný vliv na zdraví lidí. Obecně ale lidé stále ještě nejsou dostatečně informováni o výživné hodnotě a léčebné síle čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Např. ve své knize Omládněte Dr. Wolker popisuje případ muže, který nechtěl jít na operaci žlučníku, začal pít šťávu z citronu, karotky, červené řepy a okurek a za týden bylo po problému. Znám primářku, která si pouze v období chřipek zvýší dávky chlorelly a nebyla nemocná již 6 – 8 let. Chlorela a mladý ječmen jsou dvě další superpotraviny. Nejde jen o zdraví. Jde i o to, jak se cítíme. Po vypití šťávy nastává účinek již za 15 minut, kdežto když zeleninu pokoušeme, až po 5 – 6 hodinách. Šťávy jsou tedy rychlé životabudče.

A ještě zajímavější mohou být „šťávy z trávy“.

Alfaalfa (název pochází z arabského – Otec všeho jídla). Jde o Vojtěšku. Má obrovské množství živin. Obsahuje minerálie, ale díky hloubce kořenů i stopové prvky. K odšťavňování se používají jen listy, nebo se jí výhonky. Výhonky Lucerky jedli sedláci na Valašsku ještě před 60 lety. Štáva z Lucerky je příliš silná, je dobré ji vydatně ředit šťávou z karotky. Přidáte – li šťávu ze salátu, tato směs se obohatí o účinné látky, které vyživují kořínky vlasů. Denní pití půl litru může pozoruhodně podpořit růst vlasů.

Chlorella

Mořské řasy

Mají kořeny v hloubce 6 až 9 000 metrů pod mořskou hladinou. Mořské řasy patří ka našim nejcennějším přidatným potravinám. V mořské vodě je rozpuštěno 59 prvků potravy. Proto jsou potraviny z moře velmi cenné.

Endivie

Endivie je podobná hlávkovému salátu. Obsahuje výživné látky, které potřebují zrakové orgány. 

Jiné šťávy

Šťáva z karotky – lze pít půl litru až 2 litry denně. Lze ji pít neomezeně. Pomáhá zachovat zuby a kosti. Proti vředům, zánětům posilující a vitalizující prostředek.

Celer + karotka má blahodárný vliv na psychické nemoci. Celer je bohatý na sůl, proto nás v létě osvěží.

Špenátová šťáva odstraní jakoukoliv zácpu. Čistí celý zažívací kanál.

Karotka + červená řepa je vhodná na některé druhy rakovin a tepny a cévy.

Petrželová nať bývá nazývána nejlepším jídlem na světě. Má vysoký obsah železa a vápníku. Mimo to obsahuje ještě hořčík, draslík, provitamin A, vitamín C a vitamíny skupiny B, D, K. 

Jak odšťavňovat - Druhy odšťavovačů

Odstředivé – z hlediska „poškození šťávy“ a využití surovin jsou asi nejhorší. Lépe je ale pít šťávu z odstředivého odšťavovače, než žádnou. Kolik šťávy je doporučená denní dávka? 0,5 litru až 2 litry. Pijeme – li více, blahodárné účinky nastoupí dříve. Tomuto množství šťáv již více vyhovují 

Šnekové odšťavňovače. Nejúčinnější, zvláště na listovou zeleninu a bylinky jsou dvou hřídelové odšťavňovače. Surovina je vysoce účinně, avšak šetrně, odšťavňována mezi dvěmi hřídelemi. Kvalita zeleninyBudete – li jíst zeleninu aktivně, brzy zjistíte, že ta málo vzhledná, domácí mé mnohem lepší chuť a výdrž, než „nalakovaná“ ze supermarketu. Ovšem lepší ze supermarketu, než žádná.

A co váha?

V dnešním světě diet…Pijete – li zeleninové šťávy, nebo rovnou konzumujete živou stravu, není problém 12 kg za 3 měsíce dolů. Bez hladu, diet, zvýšených nákladů, naopak jste čilí, zdraví, plni energie a přestávají vás bolet třeba mnohaleté zdravotní defekty. Můžete si vybrat. Chemické léčení, nebo přírodní, chutné zdraví. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Šťávy z obilných tráv
Soběstačné domy
Teplé voda denně zdarma, celoročně