Připravte si doma zmrzlinu s námi. Budete se sami divit, jak je to jednoduché.
Máme pro vás jednoduchý recept. Tato jahodová zmrzlina je královnou mezi všemi. Milují ji děti i dospělí a pokud seženete opravdu sladké a šťavnaté jahody ze zahrádky, proměníte zmrzlinu v naprostou delikatesu, která se žádná točená zmrzlina nebo kopečková ze stánků nevyrovná!
Připravte si pro asi 10 porcí zmrzliny
10 vajec (budeme potřebovat jen žloutky)
0,5 kg sladkých jahod
175 g třtinového cukru
0,5 l mléka
0,5 l šlehačky (min. 30%)
1,5 lžíce citronové šťávy
vanilkové aroma nebo vanilkový lusk
Postup
Nahrubo nakrájené a očištěné jahody posypeme 2 lžícemi cukru a necháme odpočívat. V kvalitním kastrůlku si slijeme šlehačku, mléko a přidáme vanilkový lusk (vyškrábneme dřeň a necháme i lusk). Zahříváme na mírném plamenu až k varu, poté odstavíme na 20 minut.
Utřeme vaječné žloutky s cukrem do husté pěny. Přidáme za stálého míchání vanilkovou omáčku, která nám již ochladla. Směs vrátíme do umytého kastrůlku a postupně zahříváme do úplného zhoustnutí (přibližně 20 min). Směs necháme ochladit a rozmixujeme jahody s cukrem. Vše smícháme a přidáme citronovou šťávu. Zmrzlinovou směs předěláme do misky a dáme chladit přibližně na 8 hodin.
Pro jemnější chuť zmrzliny můžete každé 3 hodiny vyměnit misku. Tím se odstraní zmrzlé krystalky a zmrzlina bude hladká. Dobrou chuť!
Máte chuť i na jiné příchutě? Inspirujte se.
Související články:
Ochuťte si zmrzlinu podle svého!
Dva kopečky čabajkové, prosím!
Domácí zmrzlina bez zmrzlinového přístroje
Nejkrémovější vanilková zmrzlina
Jeden kopeček s příchutí moravského uzeného a druhý pivní, prosím!