Kontaktní grily nejsou jen výstřelkem poslední doby. Prodávají se již dlouho a k nám přišly dokonce již v dobách dávno minulých. Jen si je mnozí z nás zařadili do skupiny spotřebičů vhodných pouze na chalupu, chatu, kempování. Nebo pro líné grilování, kdy se nikomu nechce „párat se“ s přípravou žhavých uhlíků. A tak nás ani nenapadne, že bychom je mohli mít „normálně“ doma. A používat je vlastně denně. Pojďte se ale přesvědčit o tom že kontaktní gril můžete směle pořídit i vy, protože ho doma opravdu užijete. A podle čeho vybírat?
Na co se dá použít kontaktní gril? Na všechno!
Začněme tím nejsnazším – rozpékání pečiva. Také chodíte nakoupit jen někdy, hlavně když je v obchodě plánovaná výhodná akce, třeba Lidl příští týden? Tak jistě máte v chlebníku pečivo i několik dní, tedy gumové a prostě už ne moc dobré. S kontaktním grilem to snadno spravíte – pečivo v něm prostě rozpečete. Anebo si překrojíte rohlík, proložíte jej sýrem, šunkou, zeleninou, máslem či omáčkou – a zapečete na výborné panini. Skvělá snídaně nebo vynikající svačina v několika vteřinách!
Sladké nebo slané?
Skvělý je kontaktní gril na výrobu nebo rozpékání vaflí, omelet, palačinek či lívanců. Tady ale pozor, musíte mít gril s odpovídajícím dnem a okraji. Ano, jsou mezi grily i takové rozdíly. Proto při jejich výběru už předem musíte vědět, na co všechno byste jej chtěli používat.
Slanina do salátu? Z kontaktního grilu bude křupavá jako chipsy
Milujete slaninu jako ozdobu salátů? Tu vypečenou slaninu, ze které zůstane jen dokřupava vypečené maso s vynikající slaninovou chutí? Kontaktní gril se o ni postará. Když salát dáte do misek, jaké nabízí třeba Pepco leták, na něj takto připravené slaninové chipsy, budou rodina nebo přátelé z téhle dobroty u vytržení. A vás to nebude stát žádnou velkou námahu.
Je libo hamburger nebo steak? Žádný problém!
Milovníci masa si mohou na kontaktním grilu připravovat jedinečné hamburgery a steaky. Díky tomu, že se maso peče najednou z obou stran, je zatažení celého povrchu vteřinovou záležitostí. A tak šťáva zůstane v mase ve větším množství. Výsledkem je šťavnatější a chutnější hamburger či steak, který ani nemusíte tolik solit. Přirozená chuť masa je tu mnohem silnější.
Grilovaná zelenina? V okamžení a bez kouře
Jste na dietě? Nebo prostě jen milujete tepelně upravenou zeleninu jako přílohu? V kontaktním grilu ji připravíte snadno a rychle. Třeba na zbytkovém teplu po přípravě masa. Nebo ji můžete chystat jako zcela samostatný pokrm, třeba se sýrem. Kontaktní grily totiž mívají nepřilnavý povrch, který použití sýrů vůbec nebrání.
Jak na výběr kontaktního grilu?
Pokud vás kontaktní grily zaujaly, stojíte před otázkou jejich zodpovědného výběru. Můžete samozřejmě buď obhlédnou gril u známých a pořídit si ten samý, nebo vybírat z širší nabídky. Co musíte vždycky vzít v potaz?
Dá se gril přiklopit, tedy použít na grilování z obou stran najednou? Dá se ale také rozložit pro klasické jednostranné grilování, čímž se zdvojnásobí grilovací plocha? Umí gril také jen nahřívat, aby zvládl rozpéct rohlík nebo chleba? Dá se horní plocha zafixovat dost vysoko nad tou dolní, abyste získali improvizovanou pečící troubu?
Jak velká je plocha grilu? Jaký je materiál na grilovacím povrchu? Dále se musíte rozhodnout, zda chcete grilovací plochu hladkou nebo vroubkovanou, zda se zdviženými okraji nebo naopak s odtokem a odkapáváním do k tomu určeného žlábku. Jde o to, jestli v grilu budete chtít dělat třeba i z tekutého těsta – nebo jen přepečené vafle?
Neméně důležitý je rozsah termostatu a způsob, jak vám dá vědět, že je gril připraven. K tomu naprogramované funkce – nebo jen zapnout / vypnout? Otázek pro výběr kontaktního grilu je mnoho. Vyplatí se jim věnovat pečlivě, abyste pořídili přesně to, co bude vaší domácnosti nejvíce vyhovovat.